Az első lépések - telekvásárlás, hogyan kerültünk oda ahol vagyunk

 Az építkezésünk története gondolati síkon 2020 február 16-ra tehető, amikor először sétáltunk el teljesen véletlenül abban az utcában, ahol ma építkezünk. Az erdő mellett akkor épült meg a sarkon az első ház, ami ma már gyerekhangoktól vidám. 

(kép)

2020 nyarán kezdtük el a gondolatainkat konkretizálni és fogalmazódott meg bennünk az ideális helyszín. A covid akkor nagyban tombolt, emiatt a piacon a kínálat elég nagy volt, sorban álltak az eladó telkek Józsán, a maihoz viszonyítva elérhető és reális(abb) árakon. Hogy mi is ez? 2020 nyarán szomorúan konstatáltuk, hogy 10 millió forint alatt 1000 m2 telket csak a Sámsonkertben vagy ebesen találunk. Józsán kicsit több pénzt kértek értük, de így is a legtöbb nem haladta meg a 15 milliót. Ma, 2021.07.04-én lehetetlen találni 1000 m2-es telket 20 millió forint alatt. Leírni is szörnyű, hiszen pár éve ennyi pénzért két lakást vett az ember. Volt jónéhány találkozásunk ingatlanosokkal, tulajdonosokkal, amik közül ma jót mosolygunk néhányan, tudván, hogy jól döntöttünk amikor nemet mondtunk jól hangzó árakra, de annál bonyolultabb háttérrel rendelkező eladási konstrukciókra, banki problémákra, tulajdonjogi vitákra. 

Kicsit talán csalódottak is voltunk jónéhány eset után, hiszen azt éreztük, hogy a vágyaink túl nagyok és nincs a lehetőségeinknek megfelelő telek. Tudni kell, hogy ekkor az ismertebb intaglanközvetítő oldalakon nézegettünk, több ingatlanirodával is kapcsolatba léptünk. Majd egy délután, miután végig görgettünk a létező összes hirdetésen és már minden ismerősen csengett, gondoltuk a jó öreg Googlehoz fordulunk, hátha elénk kerül valahol mélyen elrejtve egy hirdetés, ami csak ránk vár. És akkor ott volt A Telek. Nem ismert oldalon hirdették, felbuzdulva felhívtuk a megadott telefonszámot és találkozót kértünk. Másnap találkoztunk a kedves közvetítő házaspárral, Ágival és Andrással akiknek ma sokat köszönhetünk. Kiderült, hogy van némi kapcsolódási pont is Peti munkahelyéhez, így méginkább kialakult egy bizalmi kapcsolat. 

A telek hátrányait ekkor megismertük ( még nem volt közművesítve, viszont rendelkezett szolgalmi joggal,  szőlő fedte, ami plusz munkát jelentett ) viszont az előnye kimagasló volt: ahogy bekanyarodtunk az utcába, a legnagyobb meglepetésünkre visszatértünk arra a helyre, ahol előtte télen sétáltunk és mondtuk, hogy bárcsak ide költözhetnénk egyszer. 

(kép)

Rengeteg szempont van egy telekválasztás során, néhány átgondolandó: 

1.  Fontos a telek besorolása, amit a tulajdonlappal mindig lehet igazolni, tehát, hogy építési telek legyen. Tisztázandó, hogy beépíthető-e, nincs e tilalom alatt. Valamint amit mi sokszor tapasztaltunk, rengeteg tulajdonos azért válik meg a telkétől, főleg ha az hátsó kert, mert valamilyen banki hitel, jelzálog van rajta. Ezeket fontos tisztázni, hiszen az adásvételt nehezíthetik vagy akár ellehtetleníthetik. 

2. Ugyanilyen fontos a tulajdonjogviszony tisztázása. Futottunk bele olyan telekbe, ahol 10 tulajdonos volt, amiből a fele külföldön él és még családi viszályok is vannak közöttük. Tapasztalataink szerint elég macerával jár egy rendezett tulajdonviszonyú telek vásárlása is, ha nem akarunk plusz fejfájást, jobb az ilyet kerülni. 

3. Emellett fontos a beépíthetősége, amit általában a város szabályoz. Itt, ha emeletes házban gondolkozunk szempont lehet az építménymagasság. Valamint vannak plusz szabályzások a minimális zöldterület megtartására, ezek van, hogy változnak időközben, érdemes az építésszel egyeztetni. 

4. Közművek - ideális esetben olyan telket vásároljunk, ami közmávesítve van, ha pedig nincs, tájékozódjunk a területet érintő beruházásokról, a város terveiről, szolgalmi jogokról. 

5. Megközelíthetőség 

6. A hely infrastriktúrája ( boltok, óvoda, iskola, összeköttetés nagyobb városokkal ) 

7. Közbiztonság

8. Szomszédok 

9. Régészet - nálunk azért volt egy pici izgalom, amikor a régész jött alapásás után, hiszen tudtuk, hogy a környéken volt olyan telek, ahol teljesen leállították az építkezést mert találtak valamilyen különlegességet. Hallottunk olyan históriákat is a kőművesünktől, hogy volt, hogy találtak csondvázakat a telken, ami régebben sírkert volt. Szóval nem árt kicsit utána nézni ennek sem. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

10.04

Újabb körök a bankkal