Újabb körök a bankkal

 Az építkezésünk egyelőre úgy látszik nem a kivitelezőktől függ nagyban, hanem a banki bürokratikus útvesztőtől. 

2021.09.21-én megkaptuk a pozitív bírálatot, az igényünkre amit májusban adtunk le. Ez barátok között is majdnem 5 hónap, ami azt gondolom, hogy egy nagyon hasznos információ és egyben elszomorító.

Néhány dolog, amibe belefutottunk és hasznos lehet előre tudni: 

- a két hiteligénylő szerepeljen egy lakcímen - nálunk ez a probléma nem derült ki az iratok leadásánál érdekes módon, így a hitelszerződés aláírását várva már, az egész igénylést erre hivatkozva elutasították és újra be kellett adni. Minden irattal együtt ( munkavállalói, tb igazolás, nav0-s, stb.)

- ha a bank a saját formanyomtatványát módosítja a hitelkérelem leadása UTÁN, akkor kérni fogják, hogy módosítsátok az egészet ( nálunk a munkáltatói igazolás formanyomtatványa miatt 1 hónap csúszás ) 

- a befejezési dátum minél távolabbi legyen, nem muszáj a realitást tükröznie - a megkötött szerződésen a bank standard 2 évvel fog számolni, a szerződéskötés időpontját kezdődátumként véve.

- az értékbecslőnek nem számít, hogy te ténylegesen mennyi pénzt költöttél el egy adott készenléti állapotra, ő rámondhatja a kevesebbet

- ellenőrizd, hogy vállalkozóként van e köztartozásod - az adott havi, közben még nem lejárt KATA is annak számíthat


8-ra volt időpontunk a bankhoz. Most direkben a banki ügyintézővel beszéltünk, Csaba nem jött velünk. Mint kiderült, az értékbecslő 10%osnak értékelte a készültségi állapotot, ami majd 1 millió forinttal kevesebb mint amit önerőnek vállaltunk, annak ellenére, hogy a valós összeg, amit mi ráfordítottunk, több, mint a vállalt önerő. 

Ezért újra ki kell hívni az értékbecslőt, addig be kell még építeni 1 millió forintot, vagy amit ő majd elfogad, ezt le kell igazolnia és a banknak ezt meg kell kapnia. 
Ezek után kérhetünk folyósítást csak. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az első lépések - telekvásárlás, hogyan kerültünk oda ahol vagyunk

10.04