A szerződéskötés napja - 2021.10.11.

 Szinte hihetetlen, hogy eljött a nap, amikor végre aláírtuk a bankkal a szerződést. Ekkor már bő 4 hónapja leadtuk a kért papírokat és ezer és egy kört futottunk velük. 

Tapasztalatként elmondható, hogy a szerződésalbírás eltérően történik a babaváróhoz viszonyítva. Reggel 7.45-kor már a bank előtt voltunk. Mivel minden szerződés 6 példányban készült el, így közel 2 óra volt a nyitott kérdések tisztázása és a szerződés példányainak aláírása. Ezen még dob egy kicsit, ha éppen a banki számítógép akkor adja meg magát, dobja ki az ügyintézőt nyomtatás közben.. 

10 órára vártak minket a közjegyzőnél. Ez igazából pozitív élményként könyvelhető el, két okból. Végre nem csak az történt, hogy valaki csak monoton módon felolvassa az amúgy ismert szerződést. A közjegyzőnk el is magyarázta a lényeges részeket, fogalmakat tisztázott így mindenképpen hasznosan telt el az idő. Mellette mint kiderült, Rotarista :) Így volt egy közös pont. Költségek szempontjából ez közel 90ezer forint volt. A célja ezzel a banknak, hogy ami közjegyző által hitelesített szerződés, azzal ők a bíróságon már direkt módon eljárást indíthatnak, mivel jogerős, pereskedés nélkül. A bank ebből 50ezer forintot térít vissza.

Itt 12kor végeztünk, amivel egyúttal lekéstünk a földhivatal nyitvatartási idejéről - de jó, hogy van aki 8-12ig dolgozik.. - így oda másnap értünk el csak. 

A földhivatalba azért kellett elmenni, mert az ingatlanra a bank jelzálogot tett, amit nekik be kell jegyeztetni. Így a tulajdonlapon most jópár évig szertelepni fog a jelzálog. A földhivatal a kedvenc helyünk Petivel, ironikusan értve, mert akárhányszor megyünk, életüket unt, kellemetlen emberekkel találkozunk. Itt csak úgy érhetsz el valamit, ha határozottan, egy mondatban elmondom miért jöttél, majd csendbe maradsz. Akkor nincs mibe belekötniük és ezáltal megnyilvánulni. Költségek szempontjából ez 2szer 25ezer forintunkban fájt. Ezt a bank elvileg visszatéríti. 

Ezután maradt még néhány intézni való: 

Aki építkezik, rendelkeznie kell a folyósításhoz építési biztosítással. Hál Istennek Dodi anyukája ebben minket készségesen segített. A korábbi lopás Incidens miatt már augusztus vége óta megvan a biztosításunk, viszont most módosítani kellett. A bank a hasznos területbe beleszámított a teraszt és a garázsbeálló előtti nyitott beállót is, így ezt a biztosításban is módosítani kellett. Továbbá, a hitelszerződéseket is fel kellett vezetnie a biztosításba. 

A bankhoz ezután elvittük az újabb értékbecslés megrendelését. Időközben ahogy haladtunk az építkezéssel, már reméltük, hogy a vizsgálat során a kellő készültésgi fokot fogják megállapítani.Minden újabb értékbecslés 12ezer forintunkban fáj, amit a bank nem vállal át később se. Szóval ezzel együtt kell élni a legtöbb hitelintézmény esetében. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az első lépések - telekvásárlás, hogyan kerültünk oda ahol vagyunk

10.04

Újabb körök a bankkal